Zašto vegani i veganke ne jedu jaja?

Kao i u slučaju mleka, i konzumacija jaja se teško povezuje sa nasiljem koje se vrši nad kokoškama u industrijama ili domaćinstvima koja ih eksploatišu. Osoba može biti vegetarijanac i vegetarijanka godinama, snažno empatisati sa životinjama, ali bez detaljnijeg istraživanja teško da će do nje doći informacija da su kokoške u industriji jaja zlostavljane i ubijane jednako kao u mesnoj industriji. Ovih 9 činjenica su tu kako bi vam pomogle da donesete odluku o izbacivanju jaja iz upotrebe.

Kokoške najčešće ceo život provedu na prostoru A4 formata, ako su u kaveznom uzgoju…

Izvor: WeAnimals
  1. Bez obzira na način uzgajanja: kavezni, podni ili slobodni, odnosno organski, svi muški pilići u industriji jaja završavaju ubijeni odmah po rođenju. Uobičajena praksa je da se tek rođeni pilići sortiraju, da bi se potom muški pilići ubacili u veliku plastičnu kesu koja se zaveže dok se pilići unutra guše. U nekim slučajevima muški pilići se postavljaju na pokretnu traku koja vodi u veliki blender i bivaju izblendani živi.
  2. Kokoške najčešće ceo život provedu na prostoru površine A4 formata, ako su u kaveznom uzgoju, a ako su u podnom sistemu, iako nisu u kavezu, nalazi se ogroman broj jedinki na malim površinama. U kaveznom sistemu kokoške stoje na žicama pri čemu ozleđuju noge i na jednom te istom mestu provedu i do 2 godine svog života. 
  3. Neretko se na farmama razvija kanibalizam. Ovo ponašanje među kokoškama nije neobično, posebno ako su nagurane u malim prostorima. Od dosade, nedostatka slobode i sopstvenog prostora kokoške napadaju jedna drugu. 
  4. Da bi se sprečila agresija i kanibalizam, pilićima se seku kljunovi kada su stari od 7–10 dana. Ovaj proces se naziva debikiranje, veoma je bolan i predstavlja stres za piliće. 
  5. Kokoške u industriji jaja u velikom broju slučajeva nikada ne ugledaju svetlost dana. Iz inkubatorske stanice prevoze se direktno u hale u kojima žive od 1,5 do 2 godine. 
  6. Iako kokoške mogu da žive 5–8 godina u prirodi, one koje su zarobljene u industriji jaja posle maksimalno 2 godine postaju neprofitabilne, jer više ne nose jaja istim intenzitetom. U tom slučaju jedan deo ili celokupna populacija kokošaka u halama se menja, dovode se nove, „mlade” kokoške, a „istrošene” se šalju direktno u klanice. Često tek u putu do klanice kokoške prvi put ugledaju svetlost dana. 
  7. Divlja kokoška nosi od 12 do 20 jaja godišnje i proces nošenja jaja nije odvojen od reproduktivne uloge. Domaća kokoška, usled posledica selektivnog uzgoja, 1900. godine nosila je u proseku 150 jaja godišnje, a danas taj broj dostiže čak 300 jaja godišnje. 
  8. Selektivnim odvajanjem jaja sklanjaju se nesavršena jaja iz prodaje. Međutim, kada se neko takvo jaje „provuče” rigoroznoj kontroli, može se desiti da se u žumancetu nađe crvena tačka, koja je zapravo krv koja je u jaje dospela iz puknutog kapilara u jajnicima kokoške. 
  9. Kokoške u prirodi neoplođena/neizlegnuta jaja razbiju kljunom i pojedu. Na ovaj način one vraćaju hranljive materije u svoje telo, proteine, vitamin D, a pre svega kalcijum koji se dosta luči kako bi se formirala ljuska jajeta.

Ako želite da saznate više o kokama, njihovim zanimljivim osobinama i ponašanjima pročitajte tekst na našem blogu pod nazivom „9 zanimljivih činjenica o kokama”!

Da li ste znali na koje sve načine možete zameniti jaja u kolačima? Nudimo vam 9 ideja koje možete pronaći u odeljku Recepti!

Slične objave

Povratak na vrh

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Povratak na vrh