Šta je veganstvo?

Prema definiciji, vegan/ka je osoba čiji stil i filozofija života isključuju (u meri u kojoj je to moguće i izvodljivo) sve forme eksploatacije i surovosti prema svim životinjama. To znači da vegani ne konzumiraju hranu životinjskog porekla, ne koriste kozmetiku testiranu na životinjama i/ili ima u sebi nešto životinjskog porekla, ne nose krzno i kožu, ne posećuju zoo-vrtove i cirkuse. Uz sve ovo vegani su često (ali ne uvek) motivisani i doprinosom očuvanju životne sredine kao i poboljšanjem svog zdravstvenog stanja.

Međutim, osnovni razlog za veganski način života uvek su životinje. U trenutku kada osoba osvesti činjenicu da zarad hrane koju konzumira, odeće i obuće koju nosi i kozmetike koju koristi svesna bića moraju potpuno bespotrebno da pate, to menja njenu percepciju. Griža savesti i moral toj osobi ne dozvoljavaju da zanemaruje vezu između tih proizvoda i nasilja, a snimci i slike eksplicitnog nasilja prema životinjama u industrijama mesa, mleka, kože, krzna i jaja podstiču i osnažuju odluku i utiču na kreiranje pogleda na svet u kojem takva vrsta nasilja nije prihvatljiva. Naravno, u zavisnosti od osobe do osobe, ova odluka biva brže odnosno sporije realizovana. Na proces realizacije mogu da utiču razni faktori, uglavnom socijalni ili stambeni.

Neretko etički vegani postaju aktivisti, motivisani upravo potrebom da saopšte drugim ljudima šta se dešava iza zatvorenih vrata industrija. Bitno je napomenuti da osoba ne mora nužno da voli životinje da bi živela veganskim načinom života, dovoljno je da razume da nijedno svesno biće ne treba da pati zarad našeg ukusa ili odabira garderobe/kozmetike, te da kupovinom proizvoda koji su životinjskog porekla, posećivanjem cirkusa i zooloških vrtova ili proizvoda koji su testirani na životinjama direktno finansira nasilje koje se nad tim životinjama sprovodi.

Da li ste znali?

  • Da je prvo vegansko udruženje, The Vegan Society, osnovano 1944. u Velikoj Britaniji i da je aktivno i danas?
  • Da jednim mesecom veganskog načina života možete da sačuvate približno 30 života, 124.917 litara vode, 84 kvadratna metra šume, 543 kilograma žitarica, 6000 litara metana i 273 kilograma CO2 koji bi bio ispušten u atmosferu?
  • Da je veganstvo najbrže rastući pokret na svetu? Prema podacima koji se odnose na SAD, broj vegana je u protekle tri godine porastao za 600%.
  • Da je broj žitarica koji se trenutno gaji zbog ishrane životinja u industrijama mesa, mleka i jaja dovoljan da pokrije prehrambene potrebe za 4 milijardi ljudi?
  • Da se trenutno 80% proizvedenih biljnih namirnica koristi za prehranu životinja u mesnoj, mlečnoj i industriji jaja?
  • Da 30% svetskog zagađenja potiče od posledica eksploatacije životinja u mesnoj i mlečnoj industriji?

Slične objave

Povratak na vrh

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Povratak na vrh