Izvori vitamina, minerala i proteina

Proteini

Da bi naš organizam bio zdrav i funkcionisao normalno, neophodni su mu proteini. Proteini su veliki, složeni molekuli koji igraju mnoge ključne uloge u telu. Oni rade najveći deo posla u ćelijama i potrebni su za strukturu, funkciju i regulaciju telesnih tkiva i organa.

Proteini se sastoje od velikog broja manjih jedinica zvanih amino-kiseline koje su povezane dugim lancima. Postoji 20 različitih vrsta amino-kiselina koje se mogu kombinovati da bi se stvorio protein. Redosled amino-kiselina određuje jedinstvenu trodimenzionalnu strukturu svakog proteina i njegovu specifičnu funkciju.

Proteini su neizostavan deo procesa u kome se stvara energija za čitav organizam i prenosi kiseonik kroz krvotok. Oni zamenjuju izumrle ćelije. Ćelije koje traže ovakvu zamenu sa proteinima su obično: ćelije krvi, bubrega, jetre, mišića, kose, noktiju, zuba i kostiju.

Proteini takođe pomažu u procesu stvaranja antitela koja se bore protiv infekcija i bolesti, kao i u održavanju ćelija zdravim i stvaranju novih. Oni su važni faktori u procesu stvaranja enzima i hormona, a čine i veliki deo molekula hemoglobina, koji ima ulogu prenosnika kiseonika do svih ćelija našeg tela.

Godinama unazad popularan je mit da je biljni protein nekompletan. Mahunarke poput pasulja imaju sve amino-kiseline, međutim manjkaju amino-kiselinom metionin. Ovaj „problem” ne treba da izazva paniku jer sve žitarice, a pogotovo integralni pirinač, imaju metionin u izobilju. Ne, ne morate pasulj i pirinač jesti zajedno da bi protein bio kompletan, već je dovoljno da jedete celovitu biljnu hranu tokom celog dana i lako ćete imati i više nego dovoljno proteina u svom organizmu.

Vitamini

Vitamini su molekuli potrebni našem organizmu za veliki broj esencijalnih procesa u njemu, poput procesa „konvertovanja” hrane u energiju, izgradnje i održavanja kostiju, zuba, mišića i mnogih drugih delova našeg tela u dobrom stanju. Klasifikuju se kao mikronutrijenti jer se preporučena dnevna doza meri u miligramima (mg) ili mikrogramima (μg).

Vitamin A – neophodan je za stvaranje kolagenih tkiva u toku rasta, ima zaštitno dejstvo protiv opštih i lokalnih infekcija, veoma je važan za održavanje vizuelnog ciklusa i adaptaciju oka na sumrak, obnavljanje epitela sluznica i epiderma kože. Pored svih ovih funkcija veoma je važan za normalnu funkciju žlezda, organa za varenje i jetre, održavanje menstrualnog ciklusa, okoštavanje i formiranje zuba.

Vitamin C – pomaže formiranje i održavanje kostiju, kože i krvnih sudova. Pospešuje proizvodnju kolagena, kao i apsorpciju gvožđa. Proširuje krvne sudove što sprečava pojavu srčanih bolesti, hipertenzije kao i visokog krvnog pritiska. Takođe, vitamin C je prirodni antihistaminik što znači da može da smanji nivo histamina i ublaži alergijske reakcije i simptome.

Vitamin D – primarna uloga vitamina D je pomoć pri apsorpciji kalcijuma i fosfora iz hrane. Oba ova minerala su potrebna za održavanje zdravih kostiju, zuba i mišića. Veoma je značajan i za imuni sistem – studije pokazuju da je nedostatak vitamina D povezan sa povećanjem autoimunih problemima, kao i većim rizikom od razvoja infekcija. U prolećnim i letnjim mesecima se preporučuje umereno izlaganje sunčevim zracima, koji potpomažu proizvodnju vitamina D u našem organizmu. Tokom jeseni i zime vitamin D je potrebno unositi preko namirnica obogaćenih njime (npr. obogaćeno sojino mleko) ili preko suplemenata.

Vitamin E – u telu se ponaša kao antioksidans, pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja prouzrokovanih slobodnim radikalima. Takođe je veoma važan za jačanje imunog sistema, pomaže u širenju krvnih sudova i sprečavanju zgrušavanje krvi u njima.

Vitamin B – kompleks vitamina B ima direktan uticaj na nivo energije, funkcije mozga kao i metabolizam ćelija. Posebno se izdvaja vitamin B12 koji potpomaže normalno funkcionisanje nervnih ćelija. Neophodan je za formiranje crvenih krvnih zrnaca kao i za sintezu DNK.

Vitamin K – učestvuje u sintezi proteina koji učestvuju u zgrušavanju krvi, te ima veoma važnu ulogu. Sinteza tih proteina se odvija u jetri. Ova grupa vitamina obuhvata dva tipa provitamina: vitamin K1 i K2. Vitamin K1 je biljnog porekla. Dnevne količine za unos su veoma male, te ga zdrave osobe mogu uneti putem ishrane ili sintezom menakinona pomoću bakterija koje se nalaze u crevima.

Minerali

Minerali su neophodni za različite procese u telu, uključujući normalno funkcionisanje kostiju, mišića, srca i mozga. Takođe su veoma važni za proizvodnju enzima i hormona.

Kalcijum – neophodan je za izgradnju i održavanje kostiju, a takođe omogućava da se krv zgruša, mišići kontrahuju i srce kuca. Oko 90% kalcijuma u našem telu se nalazi u kostima i zubima. Svakog dana gubimo kalcijum kroz kožu, nokte, kosu i znojenje.

Cink – pomaže imunom sistemu u borbi protiv bakterija i virusa koje napadaju naš organizam. Veoma je značajan za izgradnju proteina i DNK. Tokom trudnoće i odrastanja, telu je neophodan cink kako bi se razvijalo i raslo pravilno. Pored navedenih funkcija, cink je važan za metabolizam šećera.

Jod – pomaže u stvaranju tiroidnih hormona, koji pomažu u održavanju ćelija i metabolizma (brzina odvijanja hemijskih reakcija u telu)

Gvožđe – mineral koji naše telo koristi za proizvodnju hemoglobina i mioglobina. Takođe je neophodan za pravilan rast i razvoj kao i proizvodnju pojedinih hormona (Erythroferrone). Važno je gvožđe kombinovati sa vitaminom C kako bi se bolje apsorbovalo.

Selen – mineral važan za funkcionisanje našeg organizma; ima ulogu u zaštiti ćelija od slobodnih radikala, a takođe je neophodan za pravilno funkcionisanje reproduktivnog sistema kao i za pravilan rast dece. Neophodan je u štitnoj žlezdi za metabolizam tiroidnih hormona i pomaže u prevenciji oštećenja DNK.

Masti

Masti su glavni oblik skladištenja energije u telu. Postoje tri kategorije masti: nezasićene, zasićene i transmasti. Nezasićene masti, koje su tečne na sobnoj temperaturi, smatraju se korisnim jer mogu poboljšati nivo dobrog holesterola u krvi, ublažiti upale, stabilizovati srčani ritam i mnoge druge brojne uloge. Nezasićene masti se obično nalaze u biljnoj hrani i dele se na dve vrste – monozasićene i polizasićene. Omega-3 masne kiseline su veoma važna vrsta polizasićenih masti, koje telo ne može stvoriti i jedini način da se nađu u organizmu je unošenje preko hrane ili suplemenata. Omega-3 masne kiseline su masti koje su esencijalne hranljive materije i veoma važne u prevenciji i upravljanju bolestima srca, depresije kao i anksioznosti. Svaka hrana koja sadrži masti ima mešavinu specifičnih tipova masti.

Zasićene masti se obično nalaze u namirnicama životinjskog porekla, ali postoje biljne namirnice bogate ovim tipom masti. Zdravstvene organizacije preporučuju ograničenje zasićenih masti na 7% kalorija.

Transmasti su masti koje nastaju u procesu hidrogenizacije, odnosno zagrevanja tečnih biljnih ulja u prisustvu gasa vodonika i katalizatora. Transmasti se pored biljnih ulja obrađenih prethodno navedenom metodom nalaze i u goveđoj masti i mlečnim mastima. Transmasti su najgora vrsta masti za srce, krvne sudove, ali i za ostatak našeg organizma jer podižu loš holesterol, smanjuju dobar, doprinose rezistenciji na insulin, mogu stvoriti upale koje su povezane sa bolestima srca, moždanim udarom, dijabetesom i drugim hroničnim oboljenjima.

Ugljeni hidrati

Četiri primarne funkcije ugljenih hidrata u telu su: davanje i skladištenje energije, građenje makromolekula i stvaranje rezervnih proteina i masti. Prednost treba davati složenim (biljni polisaharidi, pektin) umesto jednostavnim (glukoza, fruktoza, galaktoza) ugljenim hidratima. Glikemijski indeks (GI) predstavlja brzinu kojom raste nivo šećera u krvi posle uzimanja iste količine određene hrane. GI određuje vrsta šećera koja se nalazi u namirnici, količina vlakna i način pripreme. Nizak GI (<55) оznačava spor rast šećera u krvi koji je praćen postepenim padom, dok visok GI (>70) karakteriše veoma brz rast šećera u krvi propraćen veoma brzim padom. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da glikemijski indeks ne treba tako strogo određivati, češće se govori o glikemijskom opterećenju (GL). Za razliku od glikemijskog indeksa (GI), pri određivanju glikemijskog opterećenja uzima se u obzir i veličina porcije. GI se množi sa gramima ugljenih hidrata, a zatim se taj broj podeli sa 100. Po tome, nizak GL je ispod 10, umeren: 10–20 i visok: preko 20. Na primer, lubenica ima GI 70, 120g lubenice ima GL oko 4, parče hleba ima GI 70 a GL 10.

Vlakna su vrsta ugljenih hidrata koje telo ne može da svari – za razliku od ostalih ugljenih hidrata ne mogu se razgraditi na šećere. Pomažu u regulisanju upotrebe šećera u organizmu, održavaju sitost i šećer u krvi. I za decu i odrasle minimalna dnevna doza vlakana je najmanje 20–30g kako bi se održalo dobro zdravlje.

Slične objave

Povratak na vrh

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Povratak na vrh