Veganstvo i …

Veganstvo i vežbanje

Uprkos predrasudama prema kojima vegani i veganke ne unose dovoljno proteina, te nemaju snage za vežbanje ili bavljenje nekim težim poslovima, prelazak na veganstvo neće učiniti da vaši mišići nestanu ili atrofiraju. Godinama unazad popularan je mit da je biljni protein nekompletan. Međutim, biljnom ishranom je moguće uneti baš sve esencijalne amino-kiseline koje čine proteine. Jedino što je različito u odnosu na nebiljne izvore proteina je odnos amino-kiselina. Na primer, mahunarke poput pasulja imaju veliki broj amino-kiselina, međutim manjkaju amino-kiselinom metionin. Ovaj „problem” ne treba da izazva paniku jer sve žitarice, a pogotovo integralni pirinač, imaju metionin u izobilju. Dakle, dovoljno je da jedete celovitu biljnu hranu tokom celog dana i lako ćete imati i više nego dovoljno proteina u svom organizmu.

Ukoliko ste navikli da idete u teretanu i unosite dodatne proteine (dodavanje proteina u šejk), prelaskom na veganstvo nećete morati da promenite ovu naviku. Postoji dosta veganskih proteina, uglavnom na bazi graška ili soje, a mogu se naći u prodavnicama koje prodaju opremu i dodatke ishrani za bodibildere, ali i u zdravim hranama. Opcija je naravno i da naručite proteine iz inostranstva, s obzirom na to da je izbor daleko veći, ali budite pažljivi odakle naručujete jer carina i poštarina mogu da budu skuplje od samog proizvoda.

Potražite poznate vegane bodibildere na YouTube-u, čućete pregršt recepata za šejkove, saveta o ishrani i intenzitetu vežbanja.

Veganstvo i kontracepcija

Istraživanja pokazuju da ćete imati uspešniji seksualni život ako ste vegan! Ali avaj, ovaj tekst nije o tome. Ovde smo hteli da pišemo o problemu kontracepcije. Naime, kondomi, koji se najčešće koriste kao kontracepcija, uglavnom nisu veganski. Iako su sami kondomi od lateksa, u supstancu kojom se premazuju se dodaje kazein, protein iz mleka. U nekim delovima sveta i dalje se proizvode kondomi od ovčijih iznutrica, uglavnom creva, pa treba biti pažljiv kod odabira. Iako u Srbiji ne postoje zaista veganski kondomi (premda su Durex RealFeel veganski, nisu cruelty-free), oni se mogu naručiti iz inostranstva (na primer Glyde kondomi sa ovog sajta).

Veganstvo i žvake

Zvuči šašavo, zar ne? Ipak, žvake koje nalazimo u supermarketima uglavnom nisu veganske. Životinjski proizvod koji najčešće sadrže je lanolin – voštana tvar dobijena kuvanjem vune ovaca koji žvakama daje posebnu strukturu, a u njima se mogu naći i želatin, karmin i sl. Takođe, iako prema svom sastavu mogu biti veganske, dešava se da nisu cruelty-free, odnosno da su sastojci testirani na životinjama ili da su te žvake proizvod kompanije koja podržava testiranje na životinjama. Jedine žvake za koje je za sada jasno da su veganske i cruelty-free na srpskom tržištu su DontoDent žvake u DM marketima i Mr. Blister.

Veganstvo i tetoviranje

Nažalost, još jedna sfera gde životinjski proizvodi ne izostaju su tetovaže. Kroz čitav proces tetoviranja mogu se naći materije životinjskog porekla: od lanolinskog papira, preko želatina na brijačima za senčenje, pa do same boje. Međutim, na sreću se poslednjih godina u globalnoj tatu-industriji sve više izbacuju iz upotrebe formule koje sadrže životinjske proizvode i ni kod nas više nije problem naći potrebnu opremu.

U Srbiji imamo tu sreću da mnogi veoma talentovani tatu-majstori i majstorice brinu o tome da njihove tetovaže nikome ne donose patnju, već samo radost novog ukrasa na telu. Među njima obavezno potražite radove sledećih studija i umetnika i umetnica:

Napomena: Ukoliko se odlučite da idete kod bilo koga osim Iskre, naglasite da želite da koriste veganski vazelin.

  • The STREET Tattoo Shop su, kako kažu, krojači kontrakulture koji žele da predstave trenutak u kom umetnost i rock‘n’roll dominiraju nad globalnim mainstream trendovima. Oni su: Sava, Luka, Katarina i Anja.

Napomena: Naglasite da ćete doneti svoj veganski vazelin koji se veoma povoljno može kupiti u Dm-u.

Kao što smo već napomenuli, u tatu-industriji se sve više okreću ka humanim praksama i sve je više veganskih materijala za izradu tetovaža. Zato se ne libite da kontaktirate tatu-majstora ili majstoricu čiji vam se radovi sviđaju da se direktno raspitate – po našem iskustvu su veoma ljubazni, spremni da izađu u susret i odgovore na sva pitanja, pa čak i nabave veganske materijale.

Slične objave

Povratak na vrh

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Povratak na vrh