Zdravstveni aspekt biljne ishrane

Veganstvo se usled stereotipa često povezuje sa „preživljavanjem na travi i bobicama”. Nije neobično da osoba nakon što saopšti da je vegan ili veganka čuje pitanje: „Pa šta jedeš?“ Sa druge strane, ako zakoračite u istraživanje veganske ishrane, velike su šanse da ćete otkriti namirnice za koje niste ni znali da postoje, poput rogača, crvenog sočiva ili kinoe. Iako zvuče skupo i egzotično, ove namirnice su pristupačnih cena i ima ih u svakoj zdravoj hrani.

Ako se neko hrani veganski, ne znači da se hrani zdravo. Možete jesti čips i lisnato testo svakog dana – hranićete se i dalje veganski, ali vaš izbor teško da će imati ikakve veze sa zdravom ishranom. Ipak, samim tim što ste izbacili životinjske proizvode iz svoje ishrane napravili ste značajan korak ka zdravoj ishrani. Probanjem različitih kombinacija povrća, mahunarki i žitarica sa odabranim začinima možete napraviti pravu gozbu raznolikih ukusa, hraniti se zdravo namirnicama punim vitamina, minerala i esencijalnih aminokiselina koje učestvuju u izgradnji proteina.

Zdravstvene prednosti izbacivanja mesa

Ljudi danas jedu više mesa nego ikada. Uporedo sa tim ne prestaje da se povećava stopa takozvanih „bolesti modernog sveta“, od kojih su najpoznatije dijabetes, bolesti srca i krvnih sudova i tumori, a uz sve ovo ide i epidemija gojaznosti koja je zahvatila čitav zapadni svet.

Studija koja je trajala 11 godina, tokom koje su obrađeni podaci 11000 dobrovoljaca pokazala je da vegetarijanska, veganska ili pretežno biljna ishrana smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih sudova za neverovatnih 32 procenta. Glavna istraživačica Francesa Crowe sa Oksfordskog univerziteta koji je sprovodio studiju objašnjava ove rezultate kao posledicu nagomilanog holesterola i često povišenog krvnog pritiska kod osoba koje konzumiraju meso i mesne derivate.

Plak koji se stvara u krvnim sudovima usled prekomernog lošeg holesterola (LDL holesterola) u krvi predstavlja veliki rizik za infarkt mozga i miokarda, vodeće uzroke smrti u razvijenom svetu.

Svetska zdravstvena organizacija stavila je 2015. godine mesne prerađevine poput slanine na listu rizika za dobijanje kancera u kategoriju u kojoj se nalaze, na primer, azbest i cigarete. Čak je i Američki institut za istraživanje kancera, koji je dugo bio pod uticajem moćne mesne industrije, morao da popusti pred nagomilanim dokazima i iz svoje preporuke izbaci mesne prerađevine, navodeći da su vodeći uzrok raka debelog creva. Njihove studije su pokazale da su crveno meso, mesne prerađevine i neke vrste riba zapravo potpuno nebezbedne za ljudsku ishranu i da ih treba potpuno izbegavati. Druga studija pokazala je da blago povećan unos crvenog mesa povećava rizik od raka dojke za čak 22 procenta.

Studija Harvardske škole za javno zdravlje pokazala je da su meso i mesne prerađevine jedan od najvećih faktora rizika za dijabetes, koji prouzrokuje zdravstvene probleme poput slepila, otkazivanja funkcije bubrega, srčanog i moždanog udara. Istraživači medicinske škole Duke-NUS otišli su korak dalje i identifikovali „krivca“ koji se nalazi u crvenom i ptičjem mesu. U studiji koja je trajala 5 godina i obuhvatila 63257 učesnika starosne dobi od 45 do 74 godine, profesor doktor Koh Woon Puay i njegov tim utvrdili su vezu između dijabetesa i hem gvožđa koje se u velikim količinama nalazi u mesu.

Još jednu bolest modernog doba možemo lako pripisati posledicama unosa mesa u organizam. Naučnici sa Univerziteta u Adelejdu došli su do zaključka, koji su zatim i potvrdili, da je meso uzročnik gojaznosti u istoj meri kao i šećeri. Naime, prema njihovom istraživanju, protein iz mesa se vari kasnije nego masti i ugljeni hidrati. Energija koja se tim procesom dobije za naš organizam predstavlja višak (s obzirom na to da je dovoljna količina već dobijena iz masti i ugljenih hidrata), te je organizam konvertuje u masti i skladišti u organizmu.

Izvor: freepik

Zdravstvene prednosti izbacivanja jaja iz ishrane

Jaja su namirnica bogata vitaminima i antioksidansima, u par reči – svim onim nutrijentima koji su vam neophodni… ako ste pile. S druge strane, jedno jaje sadrži 212 mg holesterola, što je gotovo čitav preporučeni bezbedan dnevni unos za čoveka (300 mg). Interesantna je činjenica da jedno jaje sadrži više holesterola nego Big Mac, zloglasni hamburger koji je postao sinonim za junk food. U studiji koju je sprovodilo nekoliko eminentnih kanadskih univerziteta kao i Kanadski centar za istraživanje i prevenciju infarkta i ateroskleroze, pronađena je veza između konzumacije žumanca i karotidnog plaka, najvećeg faktora rizika za moždani udar. Preko 60% kalorija iz jaja dolazi iz zasićenih masti koje su, prema aktuelnim medicinskim upozorenjima i preporukama, glavni uzrok srčanih oboljenja i dijabetesa.

Jedno jaje sadrži više holesterola nego Big Mac.

Studija iz 2011. godine sa Univerziteta Harvard pronalazi da muškarci koji konzumiraju više od 2,5 jaja nedeljno imaju 81% više šansi da dobiju rak prostate u odnosu na muškarce koji konzumiraju manje od 0,5 jaja nedeljno.

Izvor: WeAnimals
Izvor: WeAnimals

Zdravstvene prednosti izbacivanja mleka i mlečnih proizvoda

Najnovije studije pokazuju da mleko i mlečni proizvodi nemaju nikakav ili gotovo nikakav uticaj na zdravlje i formiranje naših kostiju. Istina, mleko je bogato kalcijumom ali paradoksalno je što unošenje mleka, mesa i jaja zapravo crpi kalcijum iz organizma zbog preopterećenosti bubrega. Sa druge strane gotovo sve zeleno povrće, mahunarke i tofu sir obiluju kalcijumom koji neće naterati naše bubrege da rade prekovremeno. Sa kalcijumom iz mleka u paketu dolazi i ogromna količina zasićenih masti (neki sirevi sastoje se od 70% masti) koje su, prema Američkoj lekarskoj komori, glavni uzrok srčanih oboljenja, infarkta, dijabetesa, tumora i Alchajmerove bolesti.

Mleko i mlečni proizvodi nemaju nikakav ili gotovo nikakav uticaj na zdravlje.

Studija Američkog nacionalnog instituta za prevenciju raka pokazuje da su žene koje su konzumirale punomasne sireve (krem sir, čedar) imale 53% više šanse da dobiju rak dojke. Takođe, mleko se dovodi u vezu i sa razvojem raka prostate. Sve je više sumnji da su mlečni proizvodi uzrok osteoartritisa, degenerativnog oboljenja zglobova koje vremenom potpuno onemogućuje kretanje pacijenata.

Slične objave

Povratak na vrh

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Povratak na vrh