Na putu prelaska i navikavanja na veganski način života dočekaće vas dosta sitnica, pitanja i nedoumica na koje nećete znati odgovor ili nećete znati koga da pitate. Potrudili smo se da obuhvatimo što više takvih usputnih napomena. Naravno, tu je još mnogo toga što smo izostavili, međutim, ne brinite, uvek možete da nas kontaktirate, pišite nam na društvenim mrežama ili na mejl!
Koga još možete da pitate za savet?
Čak i ako ne poznajete nijednog vegana ili veganku, ne zaboravite da uvek možete da pitate za savet, nađete ideje ili razgovarate o problemima sa ljudima koji dele vaše stavove i mišljenja. Učlanite se u Facebook grupe („Moja vegan kuhinja“, „Vege Srbija“, „Veganski proizvodi u Srbiji“, „Cruelty free i veganska kozmetika/šminka“ i dr.) u kojima možete videti mnogo recepata, koji su novi veganski proizvodi aktuelni u Srbiji kao i koja je kozmetika i kućna hemija veganska. Ne zaboravite da se većina grupa ili vegana aktivista nalazi i na Instagramu i često objavljuju korisne savete i recepte na svojim kanalima.
Ne zaboravite da posetite veganske sajtove koji su prepuni korisnih informacija i saveta: Sit a fit?, Veganizmija, Vegan inkvizicija, Veganjamcije, Olivera Rosić s ljubavlju i mnogi drugi.
Čime da zamenim…
Ukoliko ste navikli na neka domaća jela prelaskom na vegansku ishranu ne znači da treba da ih se odreknete, dovoljno je da neke sastojke zamenite i rezultat će biti dobrog ukusa, primamljivog mirisa, a bez žrtava. Pred vama su neke od ideja čime se sve mogu zameniti neveganski sastojci u jelima.
Čime možete zameniti meso
- Sojine šnicle/komadići: Dehidrirane sojine odreske, tj. šnicle, kao i sojine komadiće možete naći u gotovo svim zdravim hranama. Nakon potapanja u vrelu vodu, ocedite ih i sa marinadom ili bez nje možete ih ubaciti u podvarak, pilav, kupus, gulaš, grašak, a možete ih i marinirati i ispeći u rerni uz krompir.
- Sojine ljuspice: Veoma su praktične i mogu se koristiti u velikom broju jela, a dostupne su u svim zdravim hranama i u DM marketima. Postupak pripreme je isti: kratko potapanje u vrelu vodu i ceđenje, nakon čega ih možete marinirati ili dodati direktno u jelo. Odlične su za vege bolonjeze, sarme, musaku, lazanje, burgere, ćufte, pite…
- Veganske kobasice: Veći broj proizvođača u Srbiji proizvodi sojine kobasice ili kobasice od leblebije i proteina graška, a možete ih naći u bolje opremljenim zdravim hranama, DM marketima i većim Maxi marketima. Koje god da odaberete, nećete pogrešiti, a možete ih jesti i u pasulju, grašku, sočivu ili pak uz krompir-pire ili spanać.
- Sejtan: Iako zvuči egzotično, moramo da vas razočaramo, sejtan je zapravo gluten, odnosno pšenični protein. Možete ga naći već spremljenog za konzumaciju u zdravim hranama, prženog i sirovog. Ukoliko kupite sirov sejtan, postarajte se da ga marinirate i ispečete ili ubacite u jelo. Ako želite da se oprobate u kuhinji, možete pazariti glutensko brašno (možda ga nećete naći baš u svakoj zdravoj hrani, ali je vredno potrage) i sami umesite svoje sejtan kobasice ili sejtan šnicle. Na internetu ima mnogo recepata, potražite neki koji će vas inspirisati. Još jedan, tradicionalni način dobijanja sejtana je ispiranjem brašna. Ako dovoljno dugo ispirate pod vodom jufku testa, sa nje će spasti sve osim samog proteina.
- Tempeh: Pogađate, ponovo nije ništa egzotično, iako tako zvuči. Tempeh se pravi od fermentisanih zrna soje i vrlo je uobičajen u istočnjačkim kuhinjama, prepun je proteina, gvožđa, vlakana i kalijuma. Kod nas još uvek nije odomaćen, pa se može naći samo u zdravim hranama. Tempeh je odličan za sendviče, a preporučujemo i prženi tempeh.

Čime možete zameniti mleko
Od svih veganskih namirnica biljno mleko po prisutnosti definitivno vodi! U većini kafića možete popiti kafu barem sa sojinim i bademovim mlekom, dok je u radnjama moguće kupiti najrazličitije vrste mleka u tetrapaku ili prahu. Sojino mleko je verovatno najprisutnije, ali možete naći u ponudi i bademovo, ovseno, lešnikovo, kokosovo, pirinčano mleko, mleko od indijskog oraha, pistaća, različite vrste čokoladnog mleka i mleka sa ukusom vanile. Imajte na umu da se biljna mleka obično nalaze u istoj sekciji gde i životinjska. Ne zaboravite da mleka ima i u DM marketima i zdravim hranama. Ukoliko želite da se oprobate u kuhinji, biljna mleka vrlo lako možete i sami napraviti.
Čime možete zameniti sir
- Tofu: „Sveta“ namirnica, alfa i omega veganstva, jednom kad ovladate veštinom prilagođavanja tofua svojim potrebama, za vas nema zime u veganskom svetu! Tofu je sir koji se pravi od soje i u prodavnicama možete naći neutralan (neprerađen) i dimljeni tofu. Natural tofu se može iskoristiti na mnogo načina, u smesi za pitu ili kiflice, u kajgani, kao dodatak kuvanim jelima, može se pohovati, koristiti u smesi za šnicle itd. Dok se natural tofu termički obrađuje i začinjava jer je vrlo često neutralnog ukusa, dimljeni tofu se ne mora (ali može) termički obrađivati i dobar je dodatak sendvičima i salatama (da, ovo podrazumeva i rusku salatu).
- Biljni kačkavalj: S obzirom na to da živimo u zemlji u kojoj mnogi ljudi poste, u ponudi u prodavnicama imamo dosta tzv. posnih kačkavalja, međutim posni sirevi često sadrže kazein (mlečni protein), pa nisu zaista veganski. Među najprisutnijim zaista veganskim kačkavaljima su brendovi Violife, Mama’s, Veggy dimljeni i Vegan Gourmet. Sve ove sireve možete pronaći u većim marketima i zdravim hranama.
- Ostali sirevi: U ponudi u našim prodavnicama takođe možemo naći Viofast fetu i Meggle maskarpone sir, a na internetu možete pronaći pregršt recepata za veganske sireve koje vrlo lako možete napraviti.
- Nutritivni kvasac: Da li znate razliku između pivskog i nutritivnog kvasca? Pivski kvasac je nusprodukt piva, koristi se u pravljenju hleba i ima gorak ukus za razliku od nutritivnog, koji predstavlja neaktivni oblik kvasca dobijen od šećerne trske ili repe i melase. On ima ukus sličan siru te odlično ide uz paste. Može se naći u granulama, pahuljicama ili u prahu. Bogat je hranljivim sastojcima kao što su folati, kalcijum, proteini i vlakna. Sadrži velike količine vitamina B, a neki proizvođači obogate nutritivni kvasac vitaminom B12 te može biti dobar izvor ovog vitamina.


Čime možete zameniti jaja
- Akvafaba: Ukratko, akvafaba je voda u kojoj su se kuvale leblebije. Može se koristi i voda u kojoj su kuvani pasulj, soja, sočivo i druge mahunarke, ali leblebija daje najbolje rezultate. Obično se koristi kao zamena za jaja u jelima jer ima karakterističnu strukturu, nalik belancetu, toliko da se od nje čak lako može napraviti šlag ili šne.
- Laneno i čija jaje: U receptima jaje može zameniti voda u kojoj je odstojalo mleveno laneno seme ili čija. Uobičajeni odnos koji zamenjuje jedno jaje je jedna kašika mlevenog lana ili čije i tri kašike vode.
- Ostale zamene za jaja: Jedno jaje u receptima može zameniti i polovina izgnječenog avokada ili banane, tri kašike pirea od jabuke, tri kašike kikiriki putera, dve kašike veganskog jogurta, četiri kašike brašna od leblebije pomešane sa četiri kašike vode ili 70 gr izmrvljenog tofua. Naravno, vaš izbor će zavisiti od jela koje pravite, a na internetu možete naći još ideja za zamene.

Čime možete zameniti med
- Med od maslačka/borovih iglica: u poglavlju koje se odnosi na med objasnili smo koliko je brutalna ova industrija. Međutim, spomenuli smo da postoje i brojne zamene za pčelinji med. Za početak, na pijacama možete potražiti med od maslačka i borovih iglica koji se dobija bez životinjskih proizvoda.
- Agavin sirup: sirup koji se dobija iz biljke agave takođe je odlična zamena za med. Ima nizak glikemijski indeks pa ga mogu koristiti i ljudi koji izbegavaju šećer, a žele da zaslade svoje kolače ili čaj. Agavin sirup je dostupan u svim DM i Lidl marketima i zdravim hranama.
- Pirinčani sirup: teksturom i bojom prilično podseća na agavin sirup, a može se naći u svim DM marketima.
- Malteks: prirodni zaslađivač dobijen ekstrakcijom celog zrna ječmenog slada. Gust je i tamne je boje i vrlo ukusan, tako da je odličan izbor za palačinke, kolače i zaslađivanje čaja. Ima ga u bolje opremljenim zdravim hranama.
- Melasa: sporedni proizvod u proizvodnji šećera od šećerne repe ili šećerne trske. Melasa je bogata mineralima i zapravo je jedna od najzdravijih zamena za šećer, specifičnog je ukusa i vrlo tamne boje. Možete je kupiti u bolje opremljenim zdravim hranama.
- Javorov sirup: prirodni zaslađivač koji se može naći u stablima kanadskog „slatkog“ javora. Javorov sirup se odlično slaže uz palačinke i prženice, a možete ga naći u svim zdravim hranama, većim supermarketima i DM marketima.
