Nakon što pređete na vegansku ishranu može vam se učiniti da je vreme koje treba da provedete u supermarketu duže nego inače. Ako ovo zaključite, bićete u pravu! Naravno, samo na početku. S obzirom na to da mnogi proizvodi na koje smo navikli sadrže „skrivene” neveganske sastojke čiji nazivi nam nisu poznati, na početku deluje da je čitanje sastojaka na poleđini svake kesice teško i da dugo traje, ali vremenom svi uđu u štos. Ne želimo ništa da prejudiciramo, ali očekujemo da za nekoliko meseci postanete pravi veganski x-man kiklop u čitanju etiketa.
Šta vam može olakšati proces?
V oznaka – Najčešće se na ivici proizvoda može naći žuto-zelena oznaka na kojoj može pisati vegan ili vegetarian, pa treba obratiti pažnju i tražiti samo vegan oznaku. Ovu oznaku daje Evropska vegetarijanska unija, a u svakoj zemlji jedno udruženje koje promoviše veganstvo ima licencu za davanje ove oznake. U Srbiji licencu ima Sloboda za životinje i svi proizvodi iz Srbije koji imaju zvaničnu V oznaku dobili su je zahvaljujući radu ovog udruženja. Kada proizvod ima V oznaku, to znači da je prehrambeni tehničar proverio sve faze nastanka tog proizvoda, od sastojaka, procesa proizvodnje, pa sve do konačnog oblika namirnice, i ustanovio da ne sadrži sastojke životinjskog porekla.
Alergeni – Pri pregledu sastojaka na poleđini neke kutije primetićete da su neki sastojci podebljani ili napisani drugom bojom. Istaknuti sastojci su obično alergeni. S obzirom na to da ljudi često imaju alergije na sastojke životinjskog porekla, obavezno su podebljani mlečni sastojci i jaja ako ih ima. Pored ovoga mogu biti istaknuti orašasti plodovi i soja.
Posno – S obzirom na to da je dosta ljudi u Srbiji pravoslavne veroispovesti, mnogi proizvodi su označeni kao posni i ovaj natpis se uglavnom nalazi na prednjem delu pakovanja. Veoma često ako proizvod ima natpis posno, može biti da je zapravo veganski. Sastojci na koje treba obratiti pažnju pri proveri posnih proizvoda su riba i med s obzirom na to da se ovi životinjski proizvodi svrstavaju u posne. Pored ovoga, proizvodi mogu da budu obeleženi kao posni iako sadrže kazein, karmin, surutku ili mleko u prahu i želatin. Ovo se najverovatnije dešava usled greške ili neznanja proizvođača ili tehničara koji rade na izradi deklaracije, stoga treba obratiti pažnju i na to.
E-brojevi – Ako ste se pitali zašto su neki sastojci na kesici označeni ovako, tu smo da razrešimo misteriju. Prefiks E ove oznake su dobile zbog toga što označavaju aditive koji su dozvoljeni u Evropskoj uniji. S obzirom na to da postoji na stotine ovih brojeva, teško je zapamtiti šta koji označava, ali se vrlo lako mogu proveriti pretragom na internetu. Jedan od korisnih izvora je ovaj sajt. Navedeni su brojevi i sastojci koji se kriju iza tih brojeva – ukoliko su veganski štiklirani su, ako su životinjskog porekla imaju pored sebe X, a ako mogu biti i veganski i neveganski, pored njih stoji znak pitanja. U ovom slučaju je preporučljivo kontaktirati proizvođača i potvrditi da je proizvod zaista veganski. Proizvođači najčešće izađu u susret kod ovakvih pitanja, jer im je stalo da potrošači budu zadovoljni i da se spreče potencijalne alergijske reakcije.
Šta znači kad na proizvodu piše da…
Može sadržati jaja i mleko?
Proizvod na čijoj deklaraciji piše da može sadržati jaja i mleko znači da se pravi u istoj prostoriji i da se njegovi sastojci kreću istom pokretnom trakom ili su na istoj površini gde su bili i neki drugi proizvodi koji sadrže jaja i mleko. To, dakle, ne znači da konkretan proizvod u svom sastavu po recepturi ima jaja i mleko, ali može se desiti da su ovi proizvodi životinjskog porekla slučajno dospeli u njega. Proizvođači stavljaju ovu napomenu kako bi se zaštitili od potencijalne tužbe usled alergije.
Sadrži pektin, gustin ili agar-agar?
Pektin je skrob koji se nalazi u voću i povrću (najviše ga ima u jabukama), gustin je zapravo skrob, agar-agar se dobija od crvenih algi, a najvažnije – svi ovi sastojci su biljnog porekla i predstavljaju veganske zgušnjivače. Ukoliko vam je za nešto što pravite potreban zgušnjivač, pektin, agar-agar i gustin možete naći u obližnjim zdravim hranama.
Sadrži laktozu?
Laktoza je šećer prisutan u mleku životinja. U mlečnoj industriji laktoza je nusprodukt pa je zato stavljaju u mnoge proizvode bez preke potrebe. Najčešće je obeležena kao alergen.
Sadrži kazein?
Mnogi sirevi se prodaju pod oznakom biljni, ali pri pažljivijem čitanju deklaracije možete videti da sadrže kazein. Ovaj proteinski ekstrakt mleka može se naći i pod nazivom izolat mlečnog proteina. S obzirom na to da je izolovan iz mleka, često se nalazi obeležen kao alergen. Isto važi i za njegove derivate: kalcijum-kazeinat, kalijum-kazeinat i natrijum-kazeinat.
Sadrži mlečnu kiselinu?
Mlečna kiselina nema veze sa kravinim mlekom. Pravi se fermentacijom šećera u prisustvu bakterije Lactobacillus i veganski proizvodi mogu sadržati ovaj sastojak.
Sadrži želatin (E441)?
S obzirom na to da smo objasnili značenje E brojeva, hteli bismo da skrenemo pažnju na tri česta neveganska aditiva. E441 označava želatin i to je proizvod životinjskog porekla. Dobija se kuvanjem životinjskih kostiju ili hrskavice.
Sadrži karmin (E120)?
Karmin ili košenil boja dobija se od crvenih buba koje žive na području Meksika. Proces izgleda tako što se bube obično ubijaju uranjanjem u ključalu vodu, a zatim osuše i usitnjavaju u prah. Za 1 kg boje potrebno je čak 155000 buba. Karmin, odnosno košenil boja, ima nekoliko oznaka: prirodna boja crvene, crimson lake, carmine, natural red 4, CI 75470, a najčešća oznaka u hrani je E120. Ova boja se smatra posnom, pa treba obratiti pažnju na crvene posne proizvode koji sadrže ovu boju.
Sadrži šelak (E904)?
Šelak se dobija iz smole koju luči ženka Kerria lacca, insekata koji nastanjuju šume jugoistočne Azije, a koji su iz iste porodice kao i košenil. U prehrambenoj industriji ga najčešće navode kao E904 i koristi se za glazuru slatkiša, zrna kafe i oblaganje voća i povrća kako bi ono izgledalo sjajno i sveže. Da bi se proizvelo oko 500 grama šelak pahuljica, potrebno je oko 100.000 buba.