Zašto vegani i veganke ne jedu mleko i mlečne proizvode?

Mlečnu industriju je na prvi pogled teže povezati sa nasiljem i ubijanjem životinja. Ne samo da se rađamo u društvu gde je ispijanje kravljeg mleka činjenica koja se ne preispituje, mlečna industrija se neprestano trudi da pokaže da su krave dobro zbrinute i srećne jer nam „daju” mleko. Istina je daleko strašnija.

Krave u mlečnoj industriji uglavnom žive u zatvorenim halama i jedva imaju prostora da se usprave i da legnu. Proces kojim se proizvodi mleko podrazumeva nekoliko faza. Nedugo nakon svog prvog rođendana krava je prisilno veštačkim putem osemenjena. Kod svih sisara postoji jaka veza između majke i deteta, pa je to slučaj i sa kravom i teletom. U prirodi one neguju svoju telad godinu dana, ali u modernoj industriji farmer odvaja tele od majke samo 40 minuta nakon rođenja. One plaču i dozivaju svoje bebe dok im metalna mašina bolno isisava mleko namenjeno za tek rođenu telad.

Njihova tela su toliko eksploatisana da proizvedu između 20 i 30 litara mleka dnevno, mnogo više nego u prirodi (oko 5 litara). Zbog neprirodne hiperprodukcije mleka, krave često oboljevaju od mastitisa.

Proces veštačke oplodnje nastavlja se narednih 5–6 godina ciklično. Posle ovog perioda krave postaju fizički i emotivno iscrpljene, neprofitabilne za industriju, te bivaju prosleđene mesnoj industriji i ubijene industrijskim pištoljem. Prosečni životni vek savremene mlečne krave na farmi je šest godina, dok bi u prirodi mogla da živi između 20–30 godina.

Izvor: WeAnimals

Da li je mleko zdravo kako nam je rečeno?

Uprkos široko rasprostranjenom verovanju da treba piti kravino mleko ako vam nedostaje kalcijum u telu, ono zapravo crpi kalcijum iz naših kostiju. Istraživanja pokazuju da je veći rizik preloma kostiju kod onih koji konzumiraju mlečne proizvode. Eksploatisanim kravama u industriji mleka daju se antibiotici zbog loših uslova u kojima žive. Kao posledica toga javlja se porast bakterija otpornih na antibiotike, te oni imaju smanjenu ili nikakvu efikasnost u lečenju ljudi. Osim toga, samo jedna čaša punomasnog mleka može da sadrži više od 20% preporučene dnevne doze zasićenih masti, koje mogu povećati faktore rizika od srčanih bolesti kao i loš holesterol. Istraživanja su takođe pokazala da konzumiranje mleka i mlečnih proizvoda povećava rizik od raka jajnika, kao i od raka prostate.

Da li je proizvodnja mleka efikasna?

Osim trošenja ogromnih resursa vode, uzgajanje krava za mlečnu industriju sa sobom povlači krčenje šuma radi useva, uništavanje pašnjaka, kao i eroziju tla. Mlečna industrija doprinosi globalnom zagrevanju usled ogromne količine potrošene energije i emitovanja metana, koji utiče na oštećenje ozonskog omotača.

Alternative

Biljna mleka su daleko zdravija i hranljivija od bilo kojeg mleka životinjskog porekla.

Postoji veliki izbor biljnih mleka u prodavnicama: ovseno, kokosovo, pirinčano, sojino, bademovo, mleko od indijskog oraha i ta ponuda se neprestano povećava. Dobra stvar kod biljnih mleka je što ih možete napraviti sami! U tom slučaju izbor se proširuje, mleko od belog i crnog susama, mleko od oraha i pistaća, uz mnogobrojne mogućnosti kombinovanja. U odeljku Recepti pogledajte kako da sami napravite biljno mleko!

Slične objave

Povratak na vrh

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Povratak na vrh