Veganski alkohol u Srbiji

Mnoga alkoholna pića jesu prirodno veganska, ali neki proizvođači uključuju u svoje recepte sastojke životinjskog porekla. Određeni neveganski sastojci često su lako uočljivi, poput meda, mleka ili slatke pavlake, međutim, da li ste znali da pivo, vino ili žestina mogu biti neveganski, a da taj podatak ne bude naveden na etiketi proizvoda? Kazein, protein jaja, riblji mehur, želatin, karmin ili hitin su samo neki od sastojaka koji se dodaju u alkoholna pića ili koriste u njihovoj proizvodnji bez navođenja u opisu proizvoda.

Pas i pivo

Pronaći veganski alkohol može biti teško, jer proizvođači obično ne moraju da istaknu sastojke korišćene u procesu proizvodnje na deklaraciji za pivo, vino i žestoka pića. To stvara sumnju kod vegana i otvara pitanje da li je željeno piće u redu za konzumiranje.

Na primer, neki proizvođači vina dodaju sredstva za premazivanje na bazi životinjske masti što ih čini neveganskim, dok kod piva sastojci poput ribljeg mehura (isinglass) i želatina mogu biti iskorišćeni kao sredstva za oplemenjivanje, dok se surutka u prahu, laktoza i med ponekad dodaju kao sastojci.

Druge vrste alkohola najčešće jesu veganske, ali to zavisi od proizvođača i korišćenih sastojaka.

Pri kupovini alkoholnih pića od velike pomoći može biti sajt Barnivore. Na njemu možete pronaći dosta informacija koje se tiču procesa proizvodnje alkoholnih pića, kao i proverenih veganskih opcija.

Neveganski sastojci koji se ubacuju u pića najčešće su:

  1. Mleko i pavlaka. Ovi mlečni proizvodi ponekad se dodaju pivu i likerima da daju kremast, bogat ukus. Takođe se koriste u mnogim koktelima i mešanim pićima.
  2. Surutka u prahu, kazein i laktoza. Ovi mlečni nusprodukti se povremeno koriste kao sastojci ili agensi za finoću.
  3. Med se koristi u procesu pravljenja medovače i upotrebljava se kao zaslađivač u drugim alkoholnim pićima.
  4. Karmin, crvena boja napravljena od ljuskavih insekata zvanih košenil, dodaje se nekim alkoholnim pićima da bi poprimila crvenu boju.

Predlažemo vam da pre konzumiranja proizvoda potražite veganske simbole na nalepnicama pića, pitate proizvođača o sastavu ili pronađete proverene izvore na internetu koji će vam pomoći da se uverite u svoj izbor. Hajde da budemo sigurni da naš alkohol nema nikakve veze za tuđom patnjom!

Slične objave

Povratak na vrh

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Povratak na vrh